Виповнилося 50 років з дня реорганізації Запорізького фармацевтичного інституту у медичний інститут

29 січня виповнюється 50 років з дня реорганізації Запорізького фармацевтичного інституту у медичний інститут.


Відповідну постанову прийняла Рада міністрів СРСР через 10 років після переведення інституту з Одеси до Запоріжжя.

На той час в інституті вже чотири роки працював лікувальний факультет, створювалися кафедри і зростала навчально-клінічна база. Це й забезпечило необхідні передумови для перетворення фармацевтичного інституту в медичний з організацією навчання на двох факультетах – фармацевтичному і лікувальному.

За півстоліття, що минули з часу реорганізації, вищий навчальний заклад змінився кардинально. Нині це потужний навчально-науковий центр: 8 факультетів, 61 кафедра, понад 9 тисяч студентів, з них більше 2,5 тисяч – іноземців з 42 країн світу. Всього ж,  з урахуванням інтернів, клінічних ординаторів, аспірантів та слухачів курсів, в університеті нині навчається близько 13 тисяч осіб. Університет має власну клініку, чим, до речі, можуть похвалитися лише три медичні виші України, та медичний коледж.

Запорізький державний медичний університет має найкращу матеріальну базу серед усіх закладів вищої медичної освіти і потужний професорсько-викладацький склад:  123 докторів і 475 кандидатів наук.

Досягнення ЗДМУ визнані світовою науковою спільнотою:  перші пересадки серця та печінки в Україні, перші оригінальні лікарські препарати, перші штучні суглоби, – за цим стоїть напружена наукова думка  співробітників наших кафедр. Світового визнання заслужили і два наукові журнали університету, які 2016 року були включені до найпрестижнішої світової наукометричної бази Web of Science.

Ряд народних депутатів України, Запорізька міська і обласна ради виступили з ініціативою включити відзначення 50-річчя нашого вишу як медичного навчального закладу до Постанови Верховної Ради  України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2018 році». Проект постанови з відповідним записом стосовно ЗДМУ включено до порядку денного пленарних засідань Верховної ради.

З нагоди ювілею в університеті впродовж року відбудеться ряд заходів, зокрема, наукові конференції, лекції, презентації, виставки, святкове засідання Вченої ради, концерти тощо.


Поділіться з друзями:   

Останні новини