МОН посилить вимоги до фірм-посередників, які співпрацюють з українськими вишами для залучення іноземних студентів на навчання

За рік кількість іноземних студентів, що навчаються в Україні, зросла на 10 тис і становить 75 тис 605 осіб, однак вони продовжують стикатися з недоброчесністю фірм-посередників, яка призводить до кризових ситуацій та завдає шкоди іміджу України.


З огляду на це МОН планує посилити вимоги до фірм-посередників, які співпрацюють з українськими вишами для залучення іноземних студентів на навчання. Про це йшлося під час виступу Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич на Другому українському форумі міжнародної освіти сьогодні, 26 березня 2019 року, у Києві, - інформує прес-служба Міносвіти.

«Присутні тут колеги знають, що моя позиція, а особливо після зустрічей з послами Індії, Марокко та Єгипту, була така, щоб заборонити фірми-посередники взагалі. Але колеги  запевнили мене, що  заклади освіти ще не готові самостійно рекламувати себе по всьому світу. Водночас уся ця діяльність повинна знаходитись у правовому полі. Ми настійно рекомендуємо запровадити практику, коли кошти за навчання іноземні студенти перераховують безпосередньо закладу вищої освіти, який після цього розраховується з агентом. Гадаю, що на часі – виробити чіткі критерії відбору суб’єктів господарювання, з якими заклади освіти укладають договори щодо надання послуг з набору кандидатів на навчання. Тому ми вносимо зміни в Наказ МОН № 1541, який регламентує питання організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства», – зазначила Лілія Гриневич.

Так, заплановані зміни передбачають, що фірма-посередник, яка надає послуги з набору іноземців як кандидатів на навчання в Україні, муситиме надавати закладу освіти та Українському державному центру міжнародної освіти:

  1. документ,  що підтверджує право здійснювати набір кандидатів на навчання в Україні та в країні походження іноземця;
  2. повну контактну інформацію;
  3. інформацію про штат/співробітників суб’єкта господарювання.

Міністр також проілюструвала необхідність таких змін на прикладі ситуації, яка склалася в Донецькому національному медичному університеті.

«Відкрита низка кримінальних проваджень. Звичайно, органом державного управління Донецького національного медичного університету є Міністерство охорони здоров’я України. Але іноземні студенти – це також і наша відповідальність. Заглибившись в питання, ми можемо говорити, що причиною її виникнення є також перевищення повноважень фірми-посередника. У цьому випадку – ТОВ «Українські освітні послуги». Неприйнятним є те, коли офіційно непрацевлаштовані особи займаються іноземними студентами, а у цій ситуації гроші за навчання передавалися іноземними студентами фізичній особі, яка юридично не має жодного стосунку до фірми та може уникнути покарання за свої дії. Така ситуація неприпустима», – пояснила Лілія Гриневич.

Вона підкреслила, що робота фірм-посередників в будь-якому випадку має закінчуватись на етапі підбору кандидатів на навчання. Послуги з поселення, реєстрації, юридичних консультацій та підтримки мають надаватися закладами освіти.

«У випадку ДНМУ в договорі агента прописані послуги і з поселення, і з реєстрації в ДМС. Дійшло до того, що іноземний громадянин не може сплатити за навчання університету, а має платити фірмі. Як наслідок, гроші не дійшли до університету, і зараз борг фірми перед університетом становить понад 1 000 000 доларів США. Окрім цього ми маємо репутаційні збитки на рівні держави, а також сотні ображених студентів та обурених сімей», – розповіла Міністр.


Поділіться з друзями:   

Останні новини