В НФаУ відзначили 20-річчя спеціальності «Якість, стандартизація та сертифікація»

17 травня 2019 р. у НФаУ відбулася ХІІІ Науково-практична конференція з міжнародною участю «Управління якістю в фармації», присвячена 20-річчю спеціальності «Якість, стандартизація та сертифікація».


Серед гостей та учасників конференції були присутні представники фармацевтичних підприємств, регуляторних органів, наукових установ та навчальних закладів України. На початку урочистої конференції до присутніх з вітальним словом звернулися ректор НФаУ, професор А.А. Котвіцька та проректор з науково-педагогічної роботи, професор Т.В. Крутських. Завідувач кафедри управління якістю, професор В.О. Лебединець розповів про 20-річний шлях розвитку спеціальності ЯСС, про здобутки й плани кафедри управління якістю.

Спеціальність «Якість, стандартизація та сертифікація» засновано в НФаУ у 1999 р. Кафедра управління якістю стала випусковою для спеціальності «Якість, стандартизація та сертифікація» з 2002 р. Рік тому, у грудні 2018 р., успішно пройшла акредитація освітньо-професійної програми (ОПП) «Якість, стандартизація та сертифікація», а у планах кафедри на наступний рік запровадження нової ОПП – «Управління якістю в фармації», яка буде особливо цікавою для представників практичної фармації, що виконують функції уповноважених осіб із якості, внутрішніх аудиторів, фахівців із валідації, кваліфікації, управління ризиками тощо. Сьогодні освіту за спеціальністю «Якість, стандартизація та сертифікація» отримали вже понад 1 400 осіб, які працюють за фахом як у фармації, так і у багатьох інших галузях.

У рамках двох пленарних засідань, було заслухано та обговорено доповіді 22 учасників конференції. Тематика доповідей була дуже широкою: від питань підготовки кадрів з управління якістю для вітчизняних організацій фармацевтичного сектора до специфічних проблем функціонування систем управління якістю та екологічного управління, зокрема - стосовно внутрішніх аудитів, управління ризиками для якості, забезпечення інформаційної безпеки та валідації комп'ютеризованих систем, управління відхиленнями, забезпечення якості випробувань у клініко-діагностичних лабораторіях тощо. Окремої уваги заслуговували доповіді, присвячені питанням забезпечення якості дієтичних добавок і косметичних засобів, а також екологічним проблемам у фармації.

Усі присутні підтримали необхідність формату таких конференцій та розширення практики проведення тематичних семінарів на базі Національного фармацевтичного університету.

Центр медіакомунікацій НФаУ


Поділіться з друзями:   

Останні новини