За участю Прем’єр-міністра України Миколи Азарова відбулося урочисте відкриття VI Форуму творчої та наукової інтелігенції держав-учасниць

21 жовтня цього року у КНУ імені Тараса Шевченка відбулося урочисте відкриття VI Форуму творчої та наукової інтелігенції держав-учасниць СНД на тему «Історико-культурна спадщина країн-учасниць СНД: загальне надбання і ресурс стійкого розвитку».


До столиці України прибули делегації країн Співдружності: Азербайджанської Республіки, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Республіки Казахстан, Киргизької Республіки, Молдови, Російської Федерації, Таджикистану, Республіки Узбекистан.

У Форумі взяли участь Міністр культури Михайло Кулиняка, Перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту Євген Суліма, Перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення Анатолій Мураховський, народні депутати України, наукова та творча інтелігенція нашої держави.

Перед початком Форуму поважні гості, керівники делегацій, члени Уряду України, керівництво міністерств та відомств, науковці, діячі культури та мистецтв поклали квіти до пам’ятника видатного українського поета, прозаїка – Тараса Григоровича Шевченка.

На відкриття Форуму – найбільшого щорічного гуманітарного заходу на просторі СНД, приїхав Прем’єр-міністр України Микола Азаров, який виступив з вітальним словом та зачитав листа, адресованого учасникам Форуму від  Президента України Віктора Януковича.

«Рішенням ради країн співдружності, 2011 рік оголошено роком історико-культурної спадщини. Література, мистецтво, історія, традиції – це величезний пласт світової культури, яка складає основу життя кожного народу. Українці пишаються своєю культурною самобутністю. Перед нами стоїть важливе завдання - зберегти і примножити культурну спадщину країни, зробити її більш відому світовій спільноті. Наші творчі, наукові та просто людські зв'язки мають глибокі історичні коріння», - йшлося у вітанні Президента України.

Глава Уряду закликав інтелігенцію відновлювати гуманітарні зв’язки в рамках країн СНД та прививати молоді моральні цінності.

«Відновити моральні цінності, які ми в погоні за матеріальними вигодами втратили, прищепити ці моральні цінності нашій молоді – у цьому полягає основне завдання інтелігенції», - наголосив Микола Азаров.

Також, Прем’єр-міністр нагадав, що кілька днів тому була підписана угода про створення  зони вільної  торгівлі в рамках СНД. За його словами, це сприятиме розвитку економік країн Співдружності. «Економіку набагато простіше відновити, ніж відродити нашу спільну культуру, історію та спадщину», - сказав Микола Азаров.

Свої привітання з нагоди відкриття Форуму направили глави держав низки держав СНД.

Зазначимо, що Форуми творчої і наукової інтелігенції проводяться з 2006 року, з 2007-го – за підтримки Міждержавної ради і Фонду гуманітарної співпраці країн СНД.

В Україні цей захід відбувається  вперше – на пропозицію української делегації, яку зробили на попередньому Форумі у жовтні 2010 року в Москві.


Поділіться з друзями:   

Останні новини