Чесність, відкритість, професіоналізм – засади роботи Громадської ради при МОНмолодьспорту

17 липня 2012 року Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник взяв участь у засіданні Громадської ради при МОНмолодьспорту. «Створення Громадської ради – прозорий демократичний процес, якому передувала цікава й масштабна робота.


І, що є вкрай важливим – у результаті цієї роботи був утворений справді робочий орган, функціонування якого, без сумніву, призведе до продуктивної діяльності обраного колективу», - заявив Міністр, повідомляє прес-служба МОНмолодьспорту.

Необхідність налагодження ефективного діалогу МОНмолодьспорту із представниками широкої громадськості не викликає сумнівів у суспільстві. Адже врахування громадської думки при формуванні та реалізації державної політики є одним із неодмінних атрибутів демократичної держави. Саме тому для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами у сфері освіти і науки, інновацій та інформатизації, інтелектуальної власності, молоді, фізичної культури та спорту, ефективної взаємодії МОНмолодьспорту з інститутами громадянського суспільства та здійснення громадського контролю за діяльністю Міністерства створено постійно діючий колегіальний виборний громадський консультативно-дорадчий орган – Громадську раду.

Міністр Дмитро Табачник під час виступу подякував усім, хто приєднався до цієї нелегкої колективної роботи, за прагнення до плідної співпраці, розуміння її важливості для суспільства.

З метою вирішення поставлених завдань Громадська рада має право утворювати постійні та тимчасові робочі органи (правління, секретаріат, комісії, ініціативні та експертні групи тощо), а також ініціювати залучення фахівців відповідних галузей у якості експертів з питань, що розглядаються на засіданнях Громадської ради та її робочих органів. Саме у форматі такого загально громадського обговорення будуть вирішуватися галузеві питання, актуальні для нашого суспільства.

«У мене є одне, але генеральне прохання до усіх членів Громадської ради, - заявив Дмитро Табачник, - будьте максимально відкритими і уважними до чужих ідей. І те, що спершу здається, так би мовити, безальтернативним рішенням, може бути розглянуто з іншого боку: хотілося, щоб ваші ідеї та пропозиції зазнавали збагачення або ж певної аргументованої трансформації – це виведе роботу нашої Громадської ради на дивовижно високий рівень».

Окрім того, Міністр підписав лист керівникам вищих навчальних закладів щодо дозволу та сприяння членам Громадської ради при МОНмолодьспорту взяти участь у спостереженні за роботою приймальних комісій ВНЗ під час вступної кампанії 2012 року за умови дотримання вимог, визначених статтями 302, 303 Цивільного Кодексу України та Законом України «Про інформацію». «Хотілося б, щоб ті з вас, хто бажає стати спостерігачами, моніторили хід вступної кампанії та допомагали прозорості роботи приймальних комісій», - висловив сподівання Дмитро Табачник.

У свою чергу, Голова Громадської ради Ярослав Болюбаш наголосив, що освіта є найбільш відповідальною галуззю, у якій не можна робити помилок. Саме тому одним із найважливіших завдань діяльності Громадської ради, на думку її Голови, є робота на засадах чесності, відкритості та професіоналізму. Ярослав Болюбаш підкреслив важливість виокремлення найбільш гострих, навіть болючих, питань і винесення їх на обговорення. «Крім того, необхідно залучати до роботи й тих, кого не обрали до складу Громадської ради, - наголосив Голова,  -  у жодному разі не втрачати із ними контактів».

Питання, що були винесені на порядок денний засідання, стосувалися розгляду пропозицій і зауважень її членів до Положення про Громадську раду, її Регламенту, кількості та спрямування Постійних комісій, формування їх постійного складу тощо. Питання про підготовку плану роботи Громадської ради на поточний рік було запропоновано розглянути після надання членами Громадської ради відповідних пропозицій. Учасники засідання також обговорили пропозиції та зауваження до Закону України «Про громадські об’єднання».


Поділіться з друзями:   

Останні новини