У ЛНУ ім. І.Франка відкрили Міжнародну літню школу «Українська мова та країнознавство»

26 липня 2012 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося  урочисте відкриття одного з постійних освітніх заходів – Міжнародної літньої школи «Українська мова та країнознавство», організованої Центром україністики.


Нагадаємо, що з метою популяризації української мови, культури, історії за межами нашої держави 2008 року з ініціативи Ректора Університету Івана Вакарчука було створено Центр україністики, творчий колектив якого об’єднав працівників філологічного факультету та факультету іноземних мов. Традиція літніх курсів для іноземців існує в Університеті ще з 1997 року.

Урочисте відкриття Міжнародної літньої школи «Українська мова та країнознавство» розпочала вступним словом координатор, викладач кафедри українського прикладного мовознавства філологічного факультету Леся Антонів, яка запросила учасників до плідного міжкультурного діалогу та відкриття нових граней життя українців і побажала насолодитися культурно-мистецькою атмосферою Львова.

Понад 30 учасників із 12 країн світу (Німеччини, Італії, Греції, Австрії, Кіпру, Канади, Угорщини, Південної Кореї, Росії, Ірану, Японії, Анголи) привітав Ректор Університету Іван Вакарчук. Іван Олександрович висловив сподівання, що за короткі три тижні слухачам школи вдасться опанувати мову достатньою мірою, і подякував організаторам за самовіддану працю. Ректор побажав іноземним гостям гарних вражень від України та  Львова, «щоб повернувшись у свої країни ви передали їх своїм рідним, близьким, колегам і розповіли про таку чудову країну, як Україна».

Директор Центру україністики, доктор філологічних наук, декан філологічного факультету Ярослав Гарасим висловив вдячність учасникам «за обрання з-поміж безлічі шкіл саме нашої школи». Ярослав Іванович здійснив короткий екскурс у минуле української мови, наголосивши на основних історичних етапах її розвитку.

«Парадоксальною є нинішня ситуація, коли в  XXI столітті патріотична молодь мусить голодувати за утвердження української мови як державної… Нині Україна змушена руйнувати стереотипи власного сприйняття у світі через такі  акції, як чемпіонат Європи з футболу. Світ має побачити Україну не лише через призму Чорнобильської трагедії чи досягнення Кличків, а в першу чергу через українську мову і культуру», – йшлося у виступі декана філологічного факультету.

На завершення Ярослав Іванович побажав учасникам літньої школи психологічного комфорту, щоб «зірка української мови», яка є емблемою Центру, засвітилася для кожного усіма своїми промінчиками, а «вінком навчання» стала плідна діяльність, результати якої демонструватимуть україномовні виступи-проекти іноземних слухачів школи.

Зазначимо, що функціонування літньої школи підтримують й закордонні інституції: Німецька служби академічних обмінів, Міністерство освіти провінції Альберта, фонд Роберта Боша, Інститут україністики Державної Вищої Східноєвропейської школи в Перемишлі, німецька Мальтійська служба, політичний фонд Конрада Аденауера.

«Великий відсоток слухачів школи з Німеччини є можливим саме завдяки сприянню Німецької служби»,  – наголосив співкоординатор Міжнародної літньої школи «Українська мова та країнознавство», лектор DAAD Маттіас Гуттке, який також побажав учасникам «нових приємних зустрічей  у найпрекраснішому місті Східної Європи – Львові».

Цьогоріч літня школа триватиме з 26 липня до 16 серпня 2012 року. Іноземні студенти матимуть змогу оволодіти основами мовної та комунікативної компетенції, збагатити свій лексичний запас, підвищити рівень знання української мови.

Насичена програма школи передбачає щоденні заняття з української мови у групах відповідно до рівня знань мови, а також лекції з історії, культури, мистецтва, релігії України. Основою для розробки навчальних програм із вивчення української мови як іноземної є  Загальноєвропейські рекомендації з мовної освіти.

Окрім того, учасники матимуть змогу взяти участь у численних цікавих культурно-мистецьких заходах: лекціях, екскурсіях музеями м. Львова, країнознавчих мандрівках до Карпат (м. Долина, Гошівський монастир), м. Жовкви та Крехівського монастиря, відвідати  батьківщину Івана Франка (с. Нагуєвичі, м. Дрогобич).


Поділіться з друзями:   

Останні новини