Опозиційні молодіжні організації не до кінця розібрались із ситуацією щодо розмірів стипендій

Учора біля Кабінету Міністрів України відбулася небагатолюдна акція представників опозиційних молодіжних організацій під назвою «Поверніть вкрадені стипендії!».


Як нагадує Міністерство освіти і науки, молоді та спорту,  неодноразово були надані  роз’яснення щодо зміни до порядку індексації стипендії, її підвищення з 1 вересня 2012 року та виплати стипендії за липень місяць цього року.

Мабуть молодіжні організації, які називають себе опозиційними, не мають часу читати повідомлення на офіційному веб-сайті МОНмолодьспорту. Прикро, що  вони зовсім не налаштовані на діалог. Адже будь-який громадянин може звернутися до органу виконавчої влади з проханням надати роз’яснення з того чи іншого питання. Проте від молодіжних організацій таких звернень не було.

Вимушені ще раз роз’яснити для громадськості, а також окремо для опозиційних молодіжних організацій, ситуацію навколо студентських стипендій.

По-перше, останні зміни до порядку індексації доходів громадян направленні на приведення у відповідність механізму  нарахування індексації стипендії до діючого механізму  нарахування індексації заробітної плати та пенсії. Тим, хто вперше стане стипендіатом (наприклад, першокурсники) або поновить своє право на отримання стипендій (наприклад, студенти, які втратили право на призначення академічної стипендії, а потім знову успішно склали семестровий контроль), стипендія буде індексуватися наростаючим підсумком з місяця призначення стипендії. Так само відбувається індексація заробітної плати працівнику, прийнятому на роботу, або пенсіонеру, який щойно вийшов на пенсію. Новий порядок нарахування індексації стипендії не відноситиметься до студентів першого року навчання магістратури; студентів другого – четвертого року навчання бакалаврата тощо.

По-друге, станом на 30 липня 2012 року всім без винятку  вищим  навчальним  закладам, підпорядкованим МОНмолодьспорту, видатки на виплату стипендії та індексації перераховані у повному обсязі відповідно до лімітів бюджетних асигнувань на січень – липень поточного року. Окрім того, на сьогодні розмір мінімальної академічної ординарної (звичайної) стипендії студента вищого навчального закладу ІІІ – IV рівнів акредитації становить 530 грн. на місяць. Враховуючи, що така стипендія підлягає індексації на 36,7% або на 194,51 грн., студент має отримати  530+194,51=724,51 гривні.

Окремо повідомляємо, що 25 липня 2012 року на засіданні Кабінету Міністрів України прийнято постанову «Про встановлення розмірів стипендій учнів професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів», якою передбачено суттєве збільшення розмірів академічних та соціальних стипендій.

Зокрема, постановою передбачено з 1 вересня 2012 року підвищити розміри стипендії:

- для студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», з 530 грн до 730 грн;

- для студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, які навчаються за ОКР «молодший спеціаліст» або «бакалавр», з 400 грн до 550 грн;

- для учнів професійно-технічних навчальних закладів з 200 грн до 275 грн;

- для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, з 1160 грн до 1760 грн;

- для учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, з 550 грн до 850 грн.

P.S. За повідомленнями на інформаційних Інтернет-сайтах, «головна вимога активістів – повернути розмір стипендій до рівня, встановленого попередньою владою до того, як була проведена зміна індексації студентської стипендії». Виникає два питання: чому опозиційні молодіжні організації вимагають зниження стипендії та яких ще акцій від опозиціонерів чекати до 28 жовтня?

За інофмацією МОНмолодьспорту


Поділіться з друзями:   

Останні новини