У ХПІ відкрили меморіальну дошку засновнику школи танкобудування України

7 грудня 2012 в НТУ «ХПІ» відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки засновнику наукової школи танкобудування України Віталію Прокоповичу Аврамову.


Відкрив мітинг декан факультету транспортного машинобудування, к.т.н. В.В.Єпіфанов, відзначивши, що ця подія є  продовженням традиції увічнення памяті видатних вчених.

«Це була інтелігентна людина,  професіонал із фундаментальною технічною підготовкою. Перспективним рішенням керівництва заводу ім.Малишева і  Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені О.О. Морозова (ХКБМ) стало налагодження співпраці з ХПІ. На базі вузу проводилися наукові дослідження, використовувався інтелектуальний потенціал, а підготовлені кафедрою кадри стали фахівцями танкобудування в Україні та за кордоном», - сказав ректор НТУ «ХПІ», д.т.н., професор Л.Л.Товажнянський. З того часу кафедра продовжує розвиватися в цьому напрямку, а її досягнення відзначені численними нагородами та преміями.

Учасник Великої Вітчизняної війни, перший завідувач кафедри «Колісні та гусеничні машини», д.т.н., професор, відомий фахівець в області динаміки і міцності машин, прикладної теорії коливань В.П.Аврамов зробив значний внесок у розвиток бронетехніки в Україні та за кордоном. Інноваційність його підходу до організації роботи кафедри полягала в залученні фахівців-практиків у якості викладачів, що стало прикладом для багатьох інших кафедр університету. Діяльність цієї кафедри безпосередньо пов'язана з Харківським конструкторським бюро ім.О.О. Морозова. Ось уже протягом 40 років вона здійснює науковий супровід розробки нових зразків бронетанкової техніки різних класів, а більше 70% співробітників бюро складають її випускники.

Поділитися своїми спогадами та враженнями про В.П.Аврамова прийшли завідувач кафедри «Колісні та гусеничні машини», д.т.н., професор Д.О.Волонцевич; старший син В.П.Аврамова, Д.В.Аврамов, лауреат Державної премії, керівник Харківського конструкторського бюро ім.О.О.Морозова, к.т.н. О.І.Веретенніков, Герой України, член-кореспондент Національної Академії наук України, генеральний конструктор України зі створення бронетанкової техніки та артилерійських систем, Почесний доктор НТУ «ХПІ» М.Д. Борисюк.

«Україна - одна з восьми країн світу, що володіють повним циклом створення і виробництва бронетанкової техніки, в тому числі, колісних і гусеничних машин, які володіють конкурентоспроможністю і користуються попитом на світовому ринку. Активний розвиток цієї галузі сьогодні обумовлюється тісною співпрацею конструкторського бюро з кафедрою колісних і гусеничних машин ХПІ, а також завдяки діяльності фахівців, яких готує ця кафедра», - зазначив М.Д.Борісюк

Інноваційна діяльність В.П.Аврамова і його внесок у галузь танкобудування України послужили початком реалізації головного принципу діяльності університету ХПІ - єднання освіти, науки і виробництва.


Поділіться з друзями:   

Останні новини