Українські фахівці стурбовані рішенням Міносвіти щодо відміни викладання предмету інтелектуальної власності у ВНЗ

Міжнародні та українські фахівці у сфері інтелектуальної власності висловили своє занепокоєння щодо рішення Міносвіти с викладання предмету інтелектуальної власності у ВНЗ.


Провідні спеціалісти наголосили на необхідності звернення до органів влади з вимогою скасувати дане рішення.

Під час круглих столів, що відбулись 24 квітня 2015 року в рамках Міжнародного форуму по боротьбі з підробками та піратством розглядались питання стратегії й тактики боротьби з контрафакцією та піратством. Крім цих та багатьох інших актуальних питань, фахівці у сфері інтелектуальної власності розкритикували рішення тимчасово виконуючої обов'язки Міністра освіти і науки І. Совсун, яка своїм наказом від 04.03.2015 р. № 235 скасувала дію наказу МОН від 20.10.2004 р. № 811 «Про запровадження у ВНЗ навчальної дисципліни «Інтелектуальна власність».

Зазначеним наказом курс з інтелектуальної власності не заборонений, проте створено об’єктивні умови, за яких ВНЗ не будуть у більшості випадків включати дану дисципліну до своїх навчальних планів.

Нагадаємо, що навчальна дисципліна «Інтелектуальна власність» (як загальний курс на всіх факультетах та спеціалізаціях) до 2015 року читалась у вузах України в рамках 17 — 34 годин лекційних, самостійної роботи та заліку. 
Фахівці вважають такий крок Міносвіти не лише непродуманим, а й таким, що шкодить інтересам суспільства, формуванню інвестиційного середовища та економічному розвитку України. Експерти наголосили, що потрібно рухатись в цивілізоване світове середовище, де права інтелектуальної власності давно розуміються й поважаються, а також нагадали, що в Україні із цим ситуація значно гірша.   Детальніше можна прочитати тут.

Тому шляхи вирішення даного питання було вирішено включити в Резолюцію Міжнародного форуму по боротьбі з підробками та піратством, а також сприяти скасуванню рішення Міносвіти щодо відміни предмета інтелектуальної власності у ВНЗ.
«Враховуючи тісний взаємозв'язок і легітимність захисту права інтелектуальної власності з економічними показниками країни, необхідно забезпечити надійний режим охорони прав інтелектуальної власності та право застосування в Україні.   На жаль, сьогодні у Верховну Раду України внесено велику кількість роз'єднаних, не пов'язаних єдиною стратегією законопроектів, що стосуються змін режиму охорони інтелектуальної власності. Тому першочергову увагу необхідно приділити розробці національної стратегії в галузі інтелектуальної власності, яка чітко визначала б необхідні правові та політичні норми і дозволила б об'єднати всі законодавчі ініціативи в єдине середовище. Введення надійних режимів охорони прав інтелектуальної власності та їх право застосування для ефективного розвитку економічного потенціалу країни та її інвестиційної привабливості.

При цьому боротьба з підробками та піратством повинна зайняти належне місце в державній політиці, щоб переконати бізнесменів і споживачів, що діють в рамках закону в тому, що наша держава серйозно ставитися до захисту прав інтелектуальної власності.
Слід повернути офіційне викладання предмета інтелектуальної власності у ВНЗ. Це допоможе українській молоді правильно ставитися до прав інтелектуальної власності, роз'яснювати суспільству важливість захисту прав на об'єкти інтелектуальної власності.
Інтелектуальна власність - це одна з головних складових розвитку України, економічного зростання та залучення інвестицій, - зазначила в Резолюції координатор бізнес-ініціативи щодо зупинення підробок і піратства (ВАSCAP) Міжнародної торгової палати (ICC) в Україні, віце-президент з питань інтелектуальної власності ICC Ukraine, президент УАПП Антоніна Пахаренко-Андерсон.

У ДСІВ наголосили, що Міністерство освіти і науки України прийняло рішення, в якому вказано, що предмет інтелектуальної власності не є обов’язковим для вивчення у ВНЗ, проте інтелектуальна власність тісно взаємопов’язана з інноваційним та економічним розвитком. 
Питання щодо відміни викладання предмету інтелектуальної власності не було погоджено з ДСІВ та жодним профілюючим відомством.
Свою позицію щодо такого рішення ДСІВ планує надіслати Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки України та Міністерству економічного розвитку і торгівлі України.


Поділіться з друзями:   

Останні новини