Реформування системи фінансування вищої освіти один із пріоритетів МОН у 2016 році, - Сергій Квіт

Про розвиток галузі освіти і науки у 2015 році та пріоритетні завдання Міністр освіти і науки України Сергій Квіт розповів під час Всеукраїнської наради з керівниками департаментів (управлінь) освіти і науки та директорами обласних інститутів післядипломної освіти у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна 18 лютого 2016 року.


Щодо законодавчих ініціатив Міністерства Сергій Квіт відзначив прийняття Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», завдяки якому змінюється інфраструктура наукових досліджень, реалізуються нові наукові проекти. Зокрема, Міністерство планує створити фізико-технічний університет, бакалаврська програма якого буде працювати на базі Київського національного університету Тараса Шевченка, а магістерська, PhD програми – на базі галузевих академій. «Сучасна дослідницька інституція – це не просто будинок з сучасними лабораторіями, це цілісна система, де виховується науковець, де він може знайти інвестора для своїх досліджень», - підкреслив Сергій Квіт.

Реформування системи фінансування вищої освіти – у пріоритетних завданнях Міністерства на 2016 рік. У цьому році в планах МОН внести зміни до бюджетного кодексу для того, щоб скасувати обов’язковість затвердження штатних розписів університетів у Міністерстві. Крім того, планується розробити законопроект щодо фінансування вищої освіти. Зараз фінансування вищих навчальних закладів здійснюється через державне замовлення. Ця система себе вичерпала. Головна ідея нової системи полягає в тому, що фінансування університетів буде поділятися на базове і на те, що надходить разом з абітурієнтами. «Будуть високі вимоги до університетів, щоб отримати базове фінансування для своєї життєдіяльності. В такий спосіб ми підтримуємо найкращі вищі навчальні заклади», - пояснив Сергій Квіт.


Поділіться з друзями:   

Останні новини