У КПІ ім. Ігоря Сікорського стартував Фестиваль інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2016»

11 жовтня у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» відкрився V Всеукраїнський фестиваль інноваційних проектів «Sikorsky Challenge 2016».


Фестиваль названо на честь всесвітньовідомого авіаконструктора, киянина за походженням, колишнього студента Київського політехнічного інституту Ігоря Сікорського. Тож у логотипі фестивалю є і його капелюх – незмінний атрибут і, за переказами, талісман, з яким великий інноватор ХХ століття ніколи не розлучався.

У рамках фестивалю проводяться Всеукраїнський конкурс стартапів «Sikorsky Challenge 2016» і конкурс «Intel-Техно Україна 2016-2017» – Національний етап Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів «Intel ISEF». Загалом учасники обох конкурсів представили на фестиваль майже 300 розробок з різноманітної тематики. Активну участь у фестивалі також беруть юні дослідники Національного центру «Мала академія наук України» – вони представили виставку молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України».

Всеукраїнський конкурс стартапів «Sikorsky Challenge 2016», який, власне, дав назву фестивалю, цього року розпочався 25 квітня. Після попереднього відбору і тренінгів у фінал вийшло 50 проектів. Їх оцінюватиме авторитетне міжнародне журі. Автори та авторські колективи проектів-переможців конкурсу стартапів отримають можливість реалізувати свої проекти у середовищі Наукового парку «Київська політехніка» за підтримки грантових та венчурних фондів. До речі, статистика свідчить, що з року в рік загальна сума інвестицій зростає: якщо в 2011 році переможці отримали на втілення у життя своїх проектів 180 тисяч гривень, то в 2015 – уже 573 мільйони!

Конкурс «Intel-Техно Україна 2016-2017» - Національний етап Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів проводиться за підтримки Посольства США в Україні. На фестивалі буде визначено суперфіналістів цього конкурсу. Вони матимуть змогу попрацювати з науковцями в лабораторіях НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» та інститутів НАН України над удосконаленням своїх розробок, аби найкращі з них у травні 2017 року могли достойно представити Україну на Всесвітньому фіналі конкурсу «Intel ISEF» у м. Лос-Анджелес (США). Варто зауважити, що при визначенні переможців члени журі оцінюватимуть не лише науковий рівень проектів, але й ті особливості, які підвищують шанси на перемогу на Intel ISEF, у тому числі презентаційні та комунікаційні навички конкурсантів, логічне мислення, володіння англійською мовою, самостійність та завершеність проектів.

Генеральним партнером фестивалю є Укрексімбанк, партнерами та спонсорами – Київська міська державна адміністрація, Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні, а також кілька десятків міжнародних корпорацій, всесвітньовідомих компаній, провідних інвестиційних компаній, інвестиційних і венчурних фондів та інших.

Офіційна церемонія відкриття фестивалю за традицією пройшла в Центрі культури і мистецтв університету. Учасників фестивалю привітали заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, народний депутат України Дмитро Андрієвський, директор представництва компанії Intel в Україні Дмитро Калита і фундатор національного етапу конкурсу Intel в Україні Тетяна Нанаєва та, звичайно, ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» академік НАН України Михайло Згуровський. «Ми вже п’ять років проводимо фестиваль «Sikorsky Challenge», і в цьому форматі нам вдалося охопити винахідників майже з усіх регіонів України за різними напрямками інженерної діяльності!», – наголосив він.

Утім програмою церемонії були передбачені не лише офіційні виступи. Учасники фестивалю побачили яскраве лазерне шоу і виступи художніх колективів університету. Був навіть спеціальний гість, точніше, гостя – фіналістка конкурсу «Голос країни», багаторазова лауреатка всеукраїнських і міжнародних конкурсів співачка Уляна Воробей.

Цікаво, що ведучими урочистостей в Центрі культури і мистецтв КПІ були люди, які мають найбезпосередніше відношення до конкурсів Іntel та до КПі ім. Ігоря Сікорського – студенти університету Чан Фионг Ань – минулорічна переможниця конкурсу «Intel-Техно Україна» по категорії «Математика», бронзова призерка Світового фіналу конкурсу «Intel ISEF» 2016 року і володар спеціальної нагороди Американського математичного товариства, а також Михайло Литовченко – переможець конкурсу «Intel-Есо Україна» 2014 року і срібний призер Світового фіналу конкурсу «Intel ISEF» 2014 року в категорії «Енергетика і транспорт».

Слід зауважити, що заходи фестивалю розпочалися ще до його офіційного відкриття – зранку в Центрі інноваційного підприємництва університету відбувся Міжнародний форум учасників інноваційної екосистеми України. Присвячено його було поширенню напрацьованого в КПІ ім. Ігоря Сікорського досвіду втілення у життя та успішної комерціалізації науково-технічних ідей та інноваційної діяльності по інших українських університетах. Досвід цей здобувався протягом нелегкою працею. «За чотири роки більше сорока стартапів, народжених у нашому інноваційному середовищі, отримали фінансову підтримку інвесторів. Вісім стартапів створили свої стартап-компанії, що працюють і виводять свої продукти на ринок як в Україні, так і за кордоном, – розповів на церемонії відкриття форуму генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка» Володимир Гнат. – Слід зауважити, що є і стартапи, які не витримали випробування співпраці з інвесторами, роботи над бізнес-планами, над прогнозуванням своїх кеш-фло (грошових потоків). Але цей досвід є для нас, можливо, ще цікавіший і важливіший…». У рамках форуму відбулися три панельні дискусії: «Створення мережі стартап-шкіл на базі університетів як основи розвитку інноваційної екосистеми України», «Бізнес-інкубатори та акселератори: проблеми та перспективи стартаперського руху» і «Усталені компанії та мінливі стратапи: можливості, закладені у взаємодії».

Учасники та гості фестивалю також мали можливість ознайомитися з презентацією «Космічні досягнення Київської політехніки», що проводилася у Державному політехнічному музеї при університеті, а також з двома експозиції в Центрі культури і мистецтв НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» – школярів-учасників конкурсу «Intel-Техно Україна 2016-2017» та вже згаданою виставкою проектів-переможців конкурсу молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України».

Отож попереду – ще два дні напруженої роботи конкурсантів: презентації проектів та їх захист перед журі та пітч-сесії, А ще – низка цікавих заходів, що їх передбачили організатори: виставка малюнків «Наука очима дітей», презентації команди «Формула студент КПІ» та розроблених нею спортивних автомобілів, зустріч юних учасників фестивалю з академіками НАН України, музейний квест-сюрприз у Державному політехнічному музеї при НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» тощо.

А переможців обох конкурсів буде оголошено в Центрів культури і мистецтв КПІ ім. Ігоря Сікорського під час урочистого закриття 14 жовтня об 11-00. Тоді ж учасники і вболівальники дізнаються й про суми інвестицій, що їх отримають проекти-переможці.


Поділіться з друзями:   

Останні новини