Депутати не допустять призначення нового незаконно обраного керівника НАЗЯВО

Вчора було проведено збори представників Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, на яких було обрано нового голову агентства та його заступників.


Обрано нового керівника НАЗЯВО - Кузнєцову Наталію Семенівну, доктора юридичних наук, професора, академіка Національної академії правових наук України. Це рішення було підтримано одноголосно - 18 голосів. Було висловлено недовіру керівнику секретаріату через ігнорування своїми обов'язками - 15 голосів з 13 необхідних. Також відкликали подання на призначення керівників агентства від жовтня 2016 р. - 17 з 13 необхідних.

Але група народних депутатів проти такого ходу подій та будуть оскаржувати це в законному порядку.

"Парламентом ухвалений чудовий закон, за яким вищу освіту буде контролювати незалежна установа. Тобто вона даватиме вишам ліцензії на роботу, акредитуватиме освітні програми, буде створювати вимоги до здобуття наукових ступенів та багато іншого. Й найголовніше НАЗЯВО не призначають чиновники, а обирають виші, викладачі, науковці й студенти", - зазначила народний депутат Ірина Суслова.

"Але Україна не була б Україною якби все пройшло гладко. Відбулось п’ять з’їздів, які обрали склад Нацагентсва та його керівників, воно набуло статусу юридичної особи. Залишилось, щоб ці рішення затвердив Уряд. І тут звідкись надійшла команда "Стоп!". НАЗЯВО опинилось в підвішеному стані: воно нібито існує, а нібито й ні. Деякі вищі учбові заклади та організації з об’єктивних причин відкликали своїх делегатів, але ці люди продовжують там працювати й проводити якісь засідання, абсолютно нелегітимні. Голова та секретар також перебувають між молотом й ковадлом: з одного боку Агентство мусить якось працювати, з іншого - без санкції Уряду усі його рішення не більше ніж нікчемні папірці", - наголосила вона.

"В той же час Міністерство освіти і науки України атакує виші та викладачів й настирно рекомендує їм призначити зручних для міністерства кандидатів. Крім того, пропонує зміни до закону «Про вищу освіту», де чорним по білому прописано право міністра призначати керівника НАЗЯВО, а його кількісний склад урізується. МОН також хоче повернути собі право утворювати спеціалізовані вчені ради з захисту дисертацій і контролювати їх роботу. А навіщо тоді взагалі НАЗЯВО? Слугувати декорацією для чиновників, які реально приймають рішення? Загалом складається враження, що ми котимось назад до совкової системи, а всі позитивні паростки витоптуються накорню", - підкреслила Суслова.

Народний демутат разом із колегами підписали звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням максимально швидко запустити роботу НАЗЯВО та присікти усі спроби тиску на цю незалежну інституцію. У зверненні прем'єра просять вже на найближчому засіданні Уряду затвердити обране керівництво Нацагентства й провести службове розслідування щодо тих осіб, які всупереч закону намагаються підім’яти під себе новостворену установу.


Поділіться з друзями:   

Останні новини