Студсоюз РФ: новий закон про освіту може ущемити студентів в правах

Черговий варіант законопроекту «Про утворення в РФ» ущемляє студентів у їхніх правах, зокрема в проекті не закріплено поняття студентського самоврядування, повідомив у п'ятницю РІА Новини голова Російського студентського союзу Артем Хромов.


Законопроект, підготовлений міністерством, замінить два базових закони - «Про освіту» та «Про вищу і післявузівську професійну освіту», які були прийняті в 1992 і 1996 роках відповідно. У ньому будуть прописані норми по всіх рівнях освіти, включаючи дошкільну, професійне - початкова, середня, вища і додаткове. Раніше міністр освіти і науки Андрій Фурсенко відзначав, що новий закон, ймовірно, буде прийнятий Держдумою у весняну сесію 2012 року.

«Необхідно наділити органи студентського самоврядування реальними можливостями впливу на організацію навчального життя студентів і надати можливість вирішувати питання затвердження правил внутрішнього розпорядку вузу, підвищення плати за навчання, відрахування студентів, переведення учнів з платного на безкоштовне відділення, заселення і виселення студентів з гуртожитку», - вважає Хромов. На його думку, розвиток студентського самоврядування дасть учням можливість захищати свої права та законні інтереси.

Також у новому законі планується, що розмір стипендій, виплачуваних за рахунок коштів федерального бюджету, становитиме не менше половини мінімального розміру оплати праці, зазначив голова студсоюза. «Проте принцип виплати стипендії викликає здивування, тому що змінюється механізм матеріальної підтримки учнів -" стипендії призначаються студентам в залежності від успіхів у навчанні та науковій (творчої, спортивної) діяльності ". Таким чином, законодавча норма носить рамковий характер, навчальний заклад самостійно розподіляти стипендію, критерії виплати якої не прописані », - сказав Хромов.

За його словами, сьогодні у студентів виникають труднощі з пошуком першого місця роботи за отриманою у вузі спеціальності і при цьому механізми працевлаштування випускників вузів в новому законі не запропоновані. «А це означає, що випускники і надалі будуть зазнавати труднощів з прийняттям на роботу», - вважає студентський лідер.

Ще один з недоліків законопроекту, на думку Хромова, в тому, що не передбачені норми освітнього кредитування. «Тим часом неодноразово обговорювалася необхідність надання всім нужденним можливості отримання освітнього та соціального кредитів, термін погашення яких повинен становити 5-7 років після закінчення вузу, а ставка кредитування повинна бути встановлена ??на рівні половини ставки рефінансування ЦБ РФ», - зазначив він.

Студсоюз пропонує провести ще одне громадське обговорення законопроекту. «У порівнянні з попередніми версіями законодавчих проектів новий структурований і змістовний, проте велика частина пропозицій студентства не була врахована», - сказав співрозмовник агентства.

Раніше заступник міністра освіти і науки Ігор Реморенко заявляв, що законопроект ще буде доопрацьовуватися, норми будуть коригуватися, і дійсно якісний закон буде прийнятий в наступному році.

Наприкінці минулого року за дорученням президента РФ новий варіант законопроекту був винесений на громадське обговорення, яке завершилося 1 лютого. За цей час сайт відвідали 12 мільйонів чоловік, було залишено майже 11 тисяч коментарів. Учасників громадського обговорення освітнього закону хвилювали стипендії, визначення понять платних і безкоштовних освітніх послуг, роль батьків в освітньому процесі, створення єдиної освітньої програми для шкіл РФ.

В Російський студентський союз, створений в 2010 році, входять понад 7 тисяч людей, які заповнили офіційну анкету. У організації 42 представництва в регіонах. Згідно з ідеологією студсоюза, він об'єднує не вузи, а конкретних студентів, що мають активну громадянську позицію.


Поділіться з друзями:   

Останні новини