Українські студенти скаржаться на затримку стипендій

Українські студенти - скаржаться на затримку стипендій. В Асоціації студентського самоврядування - отримали скарги майже з 20-ти вишів різного ступеня акредитації.


Студенти кажуть - гроші їм або недораховують, або видають із запізенням. Ольга Чепіль спробувала з"ясувати, куди зникають гривні - на шляху до студентської кишені. На банківську картку Аня - замість повної стипендії, часто отримує менше. Буває, гривень на сто. Чому так - студентка Києво-Могилянської академії - пробувала з`ясувати у бухгалтерії.

Анна Шумська, студентка Києво-Могилянської академії:

- Те що зняли - ідіть розбирайтесь в банк. Не зрозуміло куди поділись гроші. В банк я потім ходила - там мені нічого не пояснили

Розмір мінімальної академічної стипендії для студентів вишів III-IV рівнів акредитації - 530 грн. плюс обов`язкова щомісячна індексація. За вересень, це наприклад, 36 і 7 десятих відсотка. У результаті, мінімальна стипендія - 724,51 коп. Підвищена (590 грн. + 194.51 грн ( індексація) = 784.51 коп.) майже 785-ть.

Отримати стипендію всю і одразу - про це студент Роман може хіба що мріяти. В його університеті гроші дають частинами. Індексацію - завжди на місяць-два пізніше.

Роман Букрєєв, студент Київського національного університету технологій та дизайну:

- В банкомат приходиш - ждеш стипендію - 600-700-т а там - то ли 200-то ли 300-та.

Така ситуація - по усій Україні, підтверджують в Українській асоціації студентського самоврядування. Туди зі скаргами вже звернулися студенти з різних регіонів з майже 20-ти вишів.

Єлизавета Щепетільнікова, президент Української асоціації студентського самоврядування:

- Студенти отримують замість 720 гривень - базової стипендії - вони отримують 630-ть. Фактично мінус 90-то гривень.

У Міністерстві освіти кажуть - про проблеми із нарахуванням стипендій нічого не знають. Поодинокі скарги часом трапляються. Але тенденцією їх назвати важко.

Ірина Ісаєва, начальник відділу фінансування ВНЗ МОН України:

- Протягом вересня-жовтня до міністерства прийшло звернення тільки від одного студента з заявником повністю розрахувались - і більше ніяких звернень від студентів - що стипендії виплачуються вчасно або в неповному обсязі не надходило.

У відомстві запевняють - гроші на стипендії до всіх закладів направляють у повному обсязі. Тому шукати винних радять у ректоратах.

Цього місяця - скаргу про недооплату стипендій - отримали і тут. З'ясовувати хто і чому урізає гроші студентам - тепер буде Генпрокуратура.

Подробности-ТВ


Поділіться з друзями:   

Останні новини