Вища освіта в Україні подорожчає

У новому навчальному році багато вузів країни підвищать ціни на навчання.


У більшості навчальних закладів кошторис уже складають, але ще чекають нових тарифів на ЖКГ, щоб затвердити остаточні цифри, передають «Вєсті».

У Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка ціни переглянуть з 1 квітня. «Тоді ми отримаємо нові тарифи на ЖКГ і зрозуміємо, наскільки нам потрібно підвищувати ціни. На жаль, без цього не обійтися: утримання навчальних корпусів та гуртожитків - це 40% усіх витрат вузу. Але ми постараємося підняти ціни мінімально», - сказав проректор університету Володимир Бугров. Зараз рік навчання в КНУ імені Тараса Шевченка коштує від 9  до 30 тис. грн.

У Національному медуніверситеті ім. О. О. Богомольця ціну планують збільшити на рівень інфляції. Якщо порівнювати з минулим роком, то вже зараз, за ??даними на лютий, вона становить 34%. У приймальній комісії вишу ж кажуть, що візьмуть цифри травня-червня. Зараз майбутні медики платять на рік від 12 до 22,5 тис. грн. Таким чином, ціна контракту може збільшитися аж на 3700-6750 грн.

А ось ректор Київського інституту будівництва та архітектури Петро Куликов обіцяє: ціни залишаться колишніми (10-26 тис. грн): «Платоспроможність абітурієнтів зменшується, тому сенсу я не бачу. Будемо виживати за рахунок своїх ресурсів. У нас є доходи за наукові розробки», також вуз планує заощадити на викладачах.

У приватних вузах запевняють: справи кепські. «Особливо важко тим, хто орендує приміщення», - говорить президент Асоціації приватних вузів України Іван Тимошенко. За його словами, приватні вузи будуть тягнути з цінами до останнього: «Але якщо якісь приватні вузи і залишать ціни на колишньому рівні, то тільки за рахунок погіршення якості освіти. Наймуть на місце викладачів шкільних вчителів. Таке було».

Координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних каже: «Закон дозволяє вузам піднімати плату за навчання на рівень інфляції. Тому приватні вузи, які зобов'язані повідомити абітурієнтам вартість до підписання контракту, цілком можуть підняти її на наступний рік, а для тих, хто вже навчається, - в цьому році».


Поділіться з друзями:   

Останні новини