Кримчани вступатимуть до українських вишів без українського паспорта та ІПН

Можливості отримання українського атестату, вступу до вишів та професійно-технічних закладів для кримчан озвучили під час прес-конференції на тему: «Нові можливості здобути освіту школярам з Криму».


Зокрема, в цьому році передбачено декілька шляхів, якими абітурієнти з Криму зможуть вступати в українські виші та професійно-технічні заклади, - повідомляє прес-служба Міносвіти.

“В цьому році діти, що проживають в Криму, могли екстерном закінчувати загальноосвітні навчальні заклади і отримувати документ державного зразка після чого брати участь у ЗНО. У цьому році проводяться три етапи складання ЗНО, останні два – для дітей з окупованих територій”, - зазначила Світлана Кретович, завідувач сектором  переміщених вищих навчальних закладів Департаменту вищої освіти МОН України.

Інший варіант – вступ за спрощеною процедурою. Власне, МОН видало наказ, яким затверджувався порядок вступу для здобуття вищої та професійно-технічної освіти осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Для зручності абітурієнтів створено детальну інструкцію, де доступно описано кожен крок, що має зробити випускник з Криму, аби потрапити в український університет.

“Щоб отримати українську освіту  кримчанам не потрібні ні український паспорт, ні ідентифікаційний код. Це важливо, бо зараз дуже багато фейкової інформації. Дитина може просто приїхати зі свідотством про народження та прийти в один із освітніх центрів “Крим-Україна”. Протягом трьох місяців у неї буде можливість отримати і український паспорт, і ідентифікаційний код – вони знадобляться для отримання стипендії”, - наголосила Ірина Жданова, генеральний директор ГО «Фонд «Відкрита політика».

Освітні центри “Крим-Україна” відкриються на початку липня в Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Харкові та Херсоні. Файл з даними  контактних осіб, переліком університетів, на базі котрих функціонуватимуть центри, адресами та номерами телефонів можна знайти тут.

Також Ірина Жданова розказала про  безкоштовні онлайн-уроки з української мови та літератури, які можуть допомогти кримчанам підготуватись до вступних випробувань, і продемонструвала інформаційний ролик, що доступно пояснює усі можливості вступу для жителів Криму.

Довідково: 21 червня закінчилася подача документів на другу (останню) додаткову сесію ЗНО, що відбудеться з 2-9 липня 2016 року.

Прес-конференція на тему: «Нові можливості здобути освіту школярам з Криму» проводилася за підтримки  ГО «Фонд «Відкрита політика», Міністерства освіти та науки України, Міністерства інформаційної політики України, Українського національного агенства «Укрінформ».


Поділіться з друзями:   

Останні новини