Навчання в вузах Білорусії знову дорожчає

Вартість навчання в білоруських вузах ніколи не стояла на місці. Кожен рік, а десь і кожен семестр студентам-платника доводилося платити все більше і більше. Але на початку цього року плата за навчання стала рости як на дріжджах.


В одному тільки БГУ вартість навчання за рік зросла більше ніж на два мільйони. У БНТУ така ж картина, БДУІР і економічний університет за навчальний рік підняли плату в середньому на півтора мільйона. Останнє подорожчання було влітку, перед початком навчального року. З 1 вересня в головному університеті країни студенти платять від 5,4 до 7,5 млн., в БДУІР від 5,4 до 6 млн.

 

Але не минуло й двох місяців з початку навчання, як оголошено нове подорожчання. Причина його та ж, що і в минулі рази - підвищення зарплат бюджетникам, адже тарифна ставка першого розряду зросла з 1 жовтня на 28 відсотків. Відповідно і вузи тепер можуть піднімати ціни.

Правда, Міністерство освіти на своєму сайті запевняє, що «висловлювалися різні пропозиції, було вироблено консолідоване рішення, що збільшення може бути не вище 25%. У деяких навчальних закладах, згідно обгрунтованості витрат, воно буде нижче ». І піднімати вартість вони можуть і з 1 жовтня, і з 1 листопада.

- У жовтні ми вартість переглядати точно не будемо, - запевнили «Комсомолку» в БГУ, який в ці дні святкує своє 90-річчя.

Але якщо БГУ підніме вартість на чверть, студентам доведеться викладати від 6,7 до 9,3 млн. в рік. Правда, у січні саме Белгосуниверситет зробив найменшу надбавку - всього в 11%. У багатьох вузах нові цифри поки не називають.

- У нас поки немає інформації про підвищення вартості, - зізналися в БНТУ.

- Наказу про підвищення поки немає, але студенти дзвонять і питають, - розповіли в БДУІР.

У лінгвістичному університеті точно збираються піднімати плату за навчання у своєму коледжі.

- Витрати коледжу практично зрівнялися з витратами вузу, а вартість навчання там нижче. Тому вартість потрібно підняти, щоб не працювати зовсім вже в збиток.

При цьому Міністерство освіти рекомендувало всім вузах і ссузів провести роз'яснювальну роботу зі студентами та їх батьками і дозволити виплатити додаткову плату в розстрочку.


Поділіться з друзями:   

Останні новини