Бабусі й дідусі окупували німецькі вузи

Серед німецьких пенсіонерів стало модним проводити старість за здобуттям вищої освіти. Молодь незадоволена - їм самим не вистачає місць в аудиторіях.


У Німеччині тисячі пенсіонерів, які вважають, що вік зовсім не перешкода для здійснення мрії, йдуть вчитися тому, на що все життя не вистачало часу. І не в якій-небудь клуб для літніх або на старечі курси, а прямо в престижні вузи, ніж буквально виводять з себе звичайних молодих студентів. Ті запевняють, що бабусі й дідусі заважають їм вчитися.

Хто правий, з'ясовував кореспондент НТВ Костянтин Гольденцвайг.

На лекції по «Введенню у філософію» в Берлінському університеті вільних парт зовсім небагато, а юних осіб - тим більше.

Ута Крюгер, Вільний університет Берліна: «Це величезне задоволення. У мене прекрасні викладачі. Якщо щось не ясно, професор завжди відповість на запитання. Можна навіть здавати іспити ».

У фрау Крюгер сьогодні ще семінар з естетики, колоквіум з історії, а вдома чекають внуки і недописана курсова. Таких як вона в німецьких вузах давно за 40 тисяч, і їх число в стрімко старіючої Німеччині росте не по роках.

У минулій, допенсійного життя Бригіта Флук була геронтологом, фахівцем по старості. Але у власній старості все виявилося куди цікавіше, ніж у її ж працях. Складність для літнього, як з'ясувалося, зовсім не в тому, щоб осягнути мистецтво Флоренції, а в тому, щоб перебороти страхи, комплекси і ще раз переступити поріг вузу.

Бригіта Флук: «Раптом я не зможу зрозуміти, про що мені кажуть. Раптом молоді студенти стануть косо дивитися на мене? А раптом я одягнуся не так? Або виражуся якось не сучасно, по-старечому? І, головне, за очі про мене напевно засудачат: що забула на лекції ця бабуся? »

Ця жага знань на схилі років здавалася б зворушливо, якби не той факт, що німецьких вузів і на звичайних-то студентів не вистачає. Країна переживає справжній студентський бум. Понад півмільйона випускників шкіл рвуться до університетів. А в них часто до самої гальорки вільних місць немає, суцільно одні пенсіонери.

Аннегрет Деттмер, студентка: «У нас була лекція з літератури. Всі перші ряди в аудиторії окупували пенсіонери. І понеслася - питання, повчання, поправочки. Я розумію, для них все це з глузду з'їхати як цікаво, але ми-то чому нормально вчитися не можемо? »

Викладачі говорять майже по-військовому - це блокада. Поки молодим доводиться залишатися за дверима, за партами суцільно літні любителі не те повчитися, не то повчати. До відкритих конфліктів поки не доходить, але конфлікт інтересів уже в наявності: старим тут не місце.

Ута Крюгер: «Нас вже попередили: якщо їх, молодих, надалі буде так само багато, залишитися вдома доведеться нам».

Виходить, прощай, друга молодість? Ні, запевняють німецькі вузи. Очевидно, пенсіонерам потрібно просто окремий вищий. Ряд інститутів в Німеччині таке освіта вже пропонує, тільки ця казка про набутому часу буде коштувати зовсім інших грошей.


Поділіться з друзями:   

Останні новини