Російська Вікіпедія протестує проти цензури

Російськомовна версія Вікіпедії на добу припинила роботу на знак протесту проти розгляду Державною Думою Росії поправок до закону про інформацію.


Поправки, як йдеться на головній сторінці Вікіпедії, "можуть призвести до створення позасудової цензури всього російськомовного інтернету, в тому числі до закриття доступу до російськомовної Вікіпедії".

Якщо Дума ухвалить ці поправки, до законів будуть внесені положення, які дозволяють фільтрувати інтернет-сайти за системою "чорного списку" і блокувати заборонені ресурси.

"Уявіть собі світ без вільних знань", - такий текст відкривається після спроби зайти на будь-яку сторінку російськомовної Вікіпедії.

Після нього йде звернення до користувачів і заклик підтримати свободу інформації, поширивши посилання на сторінку з описом суперечливого законопроекту.

Інтернет і цензура

Голова російського міністерства зв'язку та масових комунікацій Микола Нікіфоров назвав такий крок Вікіпедії важливим, але не погодився з формою протесту веб-порталу.

"Намір Wiki бути закритою я не підтримую. Але цей крок - важлива реакція суспільства, знак, що потрібно вдосконалювати закон," - написав пан Нікофоров на Твіттері.

На необхідність доопрацювати закон вказала і Рада при президентові Росії з прав людини, на думку якою, деякі положення законопроекту можуть розглядатися як вияв цензури.

Опозиційний активіст Олексій Навальний назвав суть цього документа рухом інтернету в напрямку "зомбоящика" - цим словом прибічники опозиційних поглядів в Росії називають телевізор.

"Інтернет вирішили просувати в бік "зомбоящика". Там є "стоп-листи" і цензура, ну і тут хочуть створювати "чорні списки" - написав він у своєму блозі.

Раніше англомовний сайт Вікіпедії вже проводив схожу акцію, вимагаючи не ухвалювати законопроект про боротьбу з інтернет-піратством, який тоді обговорювали в США.

Після цього вісім американських конгресменів, в тому числі два сенатори, які були співавторами документа, відмовилися підтримувати законопроект.


Останні новини