Науковці з Гарварду навчилися перетворювати людей на кіборгів

Вченим вперше вдалося об'єднати тканини людини з мережею із біосумісних нанопроводів для створення "кібернетичної тканини".


Дослідники говорять, що розроблена ними система являє собою "нанорозмірний біологічний ліс", який можна заповнити клітинами, що перетворюються в реальні тканини для трансплантації.

"Сучасні методи моніторингу та взаємодії з живими тканинами досить обмежені, ми можемо використовувати електроди для вимірювання активності в клітинах чи тканинах, але тоді клітини в цих тканинах гинуть", - говорить професор Чарльз Лібер.

За його словами, з новою технологією вперше можна працювати в масштабі біологічної одиниці і не пошкодити її.

Лібер також додав, що у результаті використання нового методу, тканини можуть відчувати хімічні та електричні зміни.

"В організмі вегетативна нервова система відстежує рівень кислотності, склад реакції, кисень та інші фактори, які стимулюють відповідну нервовому відповідь", - говорить гарвардський професор Деніель Кохейн.

Вчені уточнюють, що в процесі розробки "кібернетичної тканини" вони застосували процеси, подібні тим, що використовуються для випуску мікрочіпів.

Так, команда фахівців створила сітчасту структуру з нанорозмірними проводами з кремнію, простір між якими заповнюється клітинами. Надалі на базі цих клітин ростуть справжні тривимірні біологічні культури.

Зазначимо, у майбутньому нова технологія дозволить вирощувати фрагменти серця, легенів, нервових клітин та інших органі, згідно з заданими параметрами і без збитків для клітин.


Останні новини