IBM провела симуляцію нейрокомп'ютера, порівнянного з мозком людини

На конференції Supercomputing 2012 компанія IBM представила результати роботи нейросімулятора Compass на суперкомп'ютері Sequoia (друге місце в світовому рейтингу суперкомп'ютерів).


Вперше було досягнуто масштаб, відповідний людському мозку - 530 мільярдів нейронів і 137 трильйонів синапсів. Симуляція відбувалася в 1542 рази повільніше реального часу. У ній були задіяні всі 1572864 ядер і півтора петабайта пам'яті,

Compass - система симуляції нової комп'ютерної архітектури TrueNorth, яку в IBM називають «старшим братом Watson». На відміну від звичних нам комп'ютерів, заснованих на архітектурі фон Неймана, TrueNorth побудований за образом і подобою мозку, на базі розроблених IBM "нейросемантіческіх ядер" - чіпів, що містять кремнієві нейрони і синапси. Кожен чіп містить 256 нейронів, 1024 аксона і 256х1024 синапсу. Площа чіпа, виготовленого за 45-нанометровій технології - 4.5 мм2. У рекордній симуляції була змодельована робота 2084 мільярдів таких ядер.

Ця робота була пророблена в рамках програми DARPA SyNAPSE, кінцева мета якої - створити нейрокомп'ютер, порівнянний з мозком вищих ссавців як по швидкодії і когнітивним здібностям, так і по компактності і енергоємності. Тобто фактично йдеться про створення мозку для «термінаторів». Ось деякі його характеристики:

  • 10 мільярдів нейронів
  • 100000000000000 синапсів
  • енергоспоживання в межах 1 кВт
  • займаний обсяг - менше 2 дм3
  • інтерфейси для сенсорного сприйняття і моторних функцій

IBM працює над створенням «когнітивного комп'ютера» для DARPA вже кілька років. Так, в 2009 році були представлені результати нейорсімуляціі в масштабах мозку кішки. Поки рано говорити про реалістичній імітації людського мозку, адже крім достатньої кількості нейронів необхідно ще знати схему їх з'єднання і, найголовніше, програму, яка управляє роботою мозку. В цьому напрямку теж є прогрес. Одна з симуляцій в рамках DARPA SyNAPSE була заснована на схемі з'єднань нейронних комплексів в мозку макаки, ??отриманої в рамках проекту CoCoMac.


Останні новини