Температуру Землі запропонували знижувати сіллю

Кліматологи з Норвегії, Франції та Німеччини запропонували використовувати для зниження глобальної температури Землі ін'єкції морської солі в атмосферу.


Моделювання результатів геоінженерингу представлено в Journal of Geophysical Research, коротко про нього пише Scientific American.

Ідея експерименту полягає в тому, щоб створити в атмосфері хмари солі, які б привели до відбиття частини сонячного світла і відповідно зниження температури. Сіль передбачається черпати прямо з моря за допомогою спеціальних плавучих платформ, що курсують в області екватора. За словами вчених, сіль, кристалізована з водяної пари, буде підніматися у верхні шари тропосфери самостійно - з конвекційними потоками повітря.

Учені побудували три докладні комп'ютерні моделі експерименту. У кожній з них експеримент проводився протягом 50 років, а потім різко припинявся. Потім учені спостерігали, як змінюється клімат протягом ще 20 років.

Як і очікувалося, зниження температури в ході експерименту може бути суттєвим. Крім того, зниження проявляється порівняно локально через те, що зміни відображення стосуються тільки тропосфери і не зачіпають інші шари повітряної оболонки землі (в альтернативних проектах відображають частинки передбачалося розпорошувати в стратосфері) .

Проте вчені виявили, що припинення експерименту веде до різкого потепління, особливо в Арктиці. Зміна середньої температури досягала більше двох градусів за 20 років у всіх трьох моделях. Таке потепління, серед іншого, на чверть знижує площі вересневих льодів в Північному Льодовитому океані.


Останні новини