Учені вже оцінили загрозу від застовування роботів для ринку праці

Американський соціологічний центр Pew Research провів опитування 1800 вчених, економістів та інших аналітиків на тему впливу роботів на ринок праці.


Соціологи попросили дати розгорнуту відповідь на запитання: чи не відберуть до 2025 року роботи у людей більше робочих місць, ніж створять.

Переважна більшість аналітиків вважають, що безпілотні автомобілі, роботи-медсестри і секретарі стануть нормою вже через 10 років, однак вони по-різному ставляться до такого майбутнього.

Серед експертів песимістів і оптимістів виявилося майже порівно. Оптимісти – їх 52% – стверджують, що у результаті усіх технологічних революцій в історії виникало більше робочих місць, ніж зникало. Люди стануть більше займатися творчими професіями, а також вирішуватимуть завдання, що вимагають несподіваних рішень, критичного напряму думок.

Крім того, багато перейдуть до натурального господарства й самі виготовлятимуть предмети меблів та інші речі.

48% песимістів висловили заклопотаність з приводу майбутнього ринку праці. «Самокеровані машини і вантажівки знищать професії таксиста і дальнобійника, а на цих роботах зайняті сотні тисяч людей», – каже Стоув Бойд, науковий співробітник фірми GigaOM. Технологічний прогрес уже знищив безліч робочих місць «синіх комірців» (робітників на виробництві), а тепер добрався й до «білих» (офісних працівників).

Роботи загрожують витиснути людей на низькооплачувані посади у сфері послуг або спричинити постійне безробіття.

Оптимісти та песимісти погодилися з тим, що система освіти у розвинених країнах надто консервативна і не готує студентів до конкуренції з роботами. Нарешті, усі експерти вважають, що влада над майбутнім все ще у руках людей, а не роботів, і суспільство поки що може вирішувати, у якому напрямку йому розвиватися.


Останні новини