За числом поданих заяв цьогорічна вступна кампанія є рекордною за всі роки незалежності України

Про це заявив учора Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник під час прес-конференції, присвяченій першим підсумкам вступної кампанії 2012 року – рекордної за числом поданих заяв протягом усіх років незалежності.


Адже за період з 2 до 31 липня до приймальних комісій вищих навчальних закладів надійшло 1 901 503 заяви від вступників на участь у конкурсному відборі на вступ до ВНЗ, повідомлсяє прес-служба МОНмолодьспорту.

31 липня завершився головний етап вступної кампанії – прийом документів, а вже 1 серпня оприлюднено перші списки рекомендованих до зарахування до вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації.

Дмитро Табачник нагадав присутнім про те, що вступна кампанія проводилася за участю громадських спостерігачів, а отже – процес відбувався під неухильним громадським контролем.

«Важливою новацією цьогорічної кампанії стала робота всіх вищих навчальних закладів незалежно від рівня акредитації та форми власності в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, що забезпечило прозорість вступної кампанії, оперативність отримання даних про перебіг прийому заяв та унеможливило будь-які зловживання. Всього до Єдиної державної електронної бази підключено 1078 вищих навчальних закладів та їх структурних підрозділів. За числом поданих заяв цьогорічна вступна кампанія є рекордною за всі роки незалежності України. За даними Єдиної бази за період з 2 до 31 липня до приймальних комісій надійшло 1 901 500 тисяч заяв вступників на участь у конкурсному відборі на вступ до вищих навчальних закладів. Якщо точно називати цифру – 1 901 503 заяви. Тобто цього року значно розширено можливості вступників щодо отримання вищої освіти та вибору вищого навчального закладу», - наголосив Міністр.

Усього в рамках цьогорічної вступної кампанії 620 040 осіб виявили бажання здобути вищу освіту за освітньо-кваліфікаційними рівнями «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліста» та «магістр».

«Уперше у цьому році дистанційне подання електронної заяви на участь в конкурсному відборі до вищого навчального закладу було запроваджено в національному масштабі. Скористатися перевагами дистанційного подання заяв мали можливість вступники, які подавали заяви на денну форму навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра. Загалом же лише за електронною системою подали майже 68 тисяч осіб, які відправили 282 тисячі електронних заяв – це кожен третій бажаючий стати бакалавром та кожна четверта з отриманих вищими навчальними закладами заяв на освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра», - поінформував Дмитро Табачник.

Усього, за словами Міністра, у Єдиній державній електронній базі з питань освіти на програму молодшого спеціаліста зареєстровано 285 248 заяв, на програму бакалавра – 1 131 486 заяв, на програму спеціаліста – 222 183 заяви, магістра – майже 95 тис. заяв. Ці заяви на програму молодшого спеціаліста подали 186 209 вступників, на програму бакалавра – 271 209, спеціаліста – 157 043, магістра – майже 79 тис. вступників.

Окрім того, Міністр Дмитро Табачник оголосив п’ятірку лідерів серед вищих навчальних закладів за кількістю поданих заяв за весь період вступної кампанії: «Найбільше заяв надійшло до Київського національного університету імені Тараса Шевченка - 45,5 тис., Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» - 41 тис., Львівського національного університет імені Івана Франка – 40  тис., Національного авіаційного університету – 35 283 заяви та Національного університету «Львівська політехніка» - майже 33 тис. заяв».

Під час прес-конференції Дмитро Табачник також розповів, що цього року до 120 вищих навчальних закладів переважно приватної форми власності подано менше 100 заяв, до 13 менше 10 заяв, а до приватного вищого навчального закладу “Український інститут лінгвістики і менеджменту” та приватного вищого навчального закладу “Хмельницький інститут конструювання моделювання швейних виробів” подано лише по 1 заяві.


Поділіться з друзями:   

Останні новини