Нардеп Сергій Ківалов пропонує розширити перелік предметів ЗНО

17 вересня в Києві відбулося чергове засідання Ради представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, що зібрало авторитетних вчених, викладачів, керівників юридичних вузів і факультетів з усіх регіонів України.


Крім них, у засіданні брали участь Радник Президента України з правових питань Андрій Портнов та заступник Генерального прокурора України Григорій Середа, повідомляє прес-служба Сергія Ківалова.

Основними питаннями порядку денного стало обговорення проекту умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2014 році і нового законопроекту «Про прокуратуру», підготовленого робочою групою при Адміністрації Президента і спрямованого на експертизу до Венеціанської комісії в серпні цього року.

Голова Ради, академік Національної академії правових наук України Сергій Ківалов, повідомив, що з 2010 року при вступі до ВНЗ не проводиться оцінювання знань з профільної загальноосвітньої навчальної дисципліни "Правознавство", що не відповідає міжнародній практиці, негативно впливає на рівень професійної орієнтації вступників, перешкоджає усвідомленому кар'єрному вибору.

За його словами, практика викладання в юридичних вищих навчальних закладах говорить, що першокурсники показують недостатньо високий рівень знань з основ правознавства. У числі основних причин - брак мотивації у випускників шкіл щодо вдосконалення оволодіння цією навчальною дисципліною; адже вони знають, що проходитимуть тестування з математики, історії або мови - але не з правознавства. Це ставить українських школярів і абітурієнтів у не вигідне становище порівняно з їх однолітками в Європі. Так, у Великобританії випускники шкіл можуть вибирати «право» в числі предметів для офіційного тестування, за результатами якого зараховуються до ВНЗ. Кожен англійський школяр, який претендує на навчання на гідному юридичному факультеті, так і робить, і діюча там система відбору абітурієнтів для навчання в університетах без цього немислима. Тільки так можна з достовірністю забезпечити необхідний базовий рівень знань першокурсників для успішного оволодіння університетським курсом у сфері права. Не тільки міжнародний досвід, але здоровий глузд вимагають відновлення правознавства в числі дисциплін для проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Сергій Ківалов підкреслив, що це не спричинить значних фінансових витрат на розробку і впровадження. Могутня науково-методична база провідних юридичних ВНЗ країни - Національного університету «Одеська юридична академія» та Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» - дозволить забезпечити належний рівень підготовки тестових матеріалів.


Поділіться з друзями:   

Останні новини