Рівний доступ до вищої освіти у 2012 році - під питанням

Спільна позиція Центру освітнього моніторингу і Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти щодо проекту Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2012 році.


11 вересня 2011 року МОНмолодьспорту винесло на обговорення проект Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2012 році. Центр освітнього моніторингу (ЦОМ) та Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти (ЦТТМЯО), проаналізувавши документ, дійшли спільного висновку: профільне міністерство в організації вступної кампанії продовжує курс на згортання рівного доступу до вищої освіти, відмови від прозорих умов вступної кампанії, обмеження університетської автономії.

Так, у проекті Умов передбачено, що, як і цьогоріч, у 2012 році при вступі знову будуть враховуватися не лише результати тестування, а також «середній бал» шкільного атестата, який у 200-бальній шкалі зрівняний з проходженням тестування з одного предмета; прийматимуться сертифікати з результатами зовнішнього оцінювання, отриманими в різні роки; оцінки, отримані на вступних іспитах, творчих конкурсах та фахових випробуваннях.

Значну кількість потенційних абітурієнтів міністерство «оберігає» від проходження ЗНО, тим самим ставлячи їх у більш вигідні умови порівняно з випускниками загальноосвітніх шкіл, які зобов’язані проходити тестування.

Як і в 2011 році, знову надаються преференції слухачам усіляких платних підготовчих курсів, практично недоступних для незаможних родин, а також для мешканців віддалених від університетів населених пунктів.

На відміну від попередніх років, Міносвіти другий рік поспіль відмовляється від забезпечення прозорості вступної кампанії. Так, у проекті Умов вже навіть не згадано про систему «Конкурс», що адмініструвалася громадськими організаціями, яка була незалежною від освітянських чиновників. Її пропонується замінити електронним ресурсом міністерства, на об’єктивність функціонування якого громадські організації вплинути не зможуть.

В проекті Умов прийому передбачено, що громадське спостереження за вступною кампанією у вишах зможуть здійснювати лише ті громадські організації, яким таке право надасть міністерство, а також журналісти лише тих видань, які також попередньо отримають на це дозвіл міністерства. Очевидно, що «нелояльні» до керівництва міністерства видання такого дозволу не отримають.

У проекті передбачено й інші заходи, спрямовані на згортання навіть тієї примарної університетської автономії, що дотепер існує. Так, замість того, щоб право самостійно визначати мінімальний бал сертифікатів зовнішнього оцінювання для участі в конкурсі делегувати університетам, міністерство привласнює його собі.

Так само не університети, а саме себе міністерство наділяє правом визначати предмети, з яких проводитимуться вступні випробовування, чи результати з яких можуть подаватися для участі в конкурсі.

В цілому перелік проблемних питань в проекті Умов вступу до вищих навчальних закладів України в 2012 році є дуже широким. Центр освітнього моніторингу і Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти , маючи спільну позицію щодо необхідності забезпечити всім без винятку вступникам рівні умови для, підготували й направили до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України узгоджені конкретні зауваження і пропозиції до 23 пунктів проекту.


Поділіться з друзями:   

Останні новини