Де львівські студенти здобувають досвід роботи

Сучасні студенти прагнуть якнайшвидше стати самостійними та незалежними. Вже після першого чи другого курсу молодь починає активно шукати роботу. Крім того, багато студентів мусять працювати, аби мати змогу навчатися.


Для майбутніх спеціалістів у цьому є свої переваги: після отримання диплому не виникне відчуття розгубленості та стресу від зіткнення з реаліями ринку праці. А проблему відсутності досвіду, яка зазвичай заважає молодому кандидатові отримати бажану посаду, тим самим буде ліквідовано.

Попри сформований у суспільстві стереотип щодо небажання з боку роботодавців приймати на роботу студентську молодь, пропозиції для юних кандидатів є. Так, сайт пошуку роботи у Львові Trud.com містить близько 300 актуальних вакансій для студентів різних форм навчання.

Як львівські студенти поєднують навчання та роботу

За результатами опитувань, які проводились серед студентів львівських вищих та середньо-спеціальних навчальних закладів, було виявлено, що понад 40% молоді має підробіток (постійний або нерегулярний), або навіть офіційне працевлаштування. А 3% опитаних мають невеликий власний бізнес – наприклад, інтернет-магазин одягу чи аксесуарів. Так, більшість респондентів вказали, що встигають поєднувати навчання з роботою у Львові. Вони також вказали, що при пошуку роботи керуються наступними критеріями:

  • робота має бути з гнучким (вільним) графіком: інакше проблем з навчанням та пропусків не уникнути;

  • варто обирати варіант на неповний робочий день: наприклад, зайнятість протягом 2-3 годин на день. Це дозволить встигати вчитись та відпочивати, а не лише зосереджуватися на заробіткові;

  • наявність вихідних – принципова, хоча у деяких випадках ними доводиться поступатися;

  • лояльність керівника: роботодавець мусить розуміти, що студентові потрібно приділяти увагу навчанню, і не повинен ставати цьому на заваді чи, тим паче, шантажувати молодого працівника. Якщо потенційного начальника не влаштовує цей аспект, краще одразу відмовитись від такої роботи, навіть якщо вона дуже бажана.

Влаштовуючись на роботу, ви повинні детально обговорити усі деталі не тільки з майбутнім працедавцем, проінформувавши його про графік навчального процесу, але й проконсультуватися із представниками свого навчального закладу щодо можливості відлучення від занять у виключних випадках. Але у будь-якому разі дійте у власних інтересах: зараз ваша мета полягає у отриманні диплому, який дасть змогу будувати кар’єру и влаштовуватися на престижну роботу у майбутньому.

Вакансії у Львові: проблема досвіду та вимоги роботодавців

Зазвичай молоді кандидаті отримують досвід на початкових позиціях:

  • менеджер з продажів;
  • оператор call-центру;
  • секретар;
  • продавець-консультант;
  • фінансовий консультант.

При працевлаштуванні до молодих кандидатів, які лише отримують освіту, висувається ряд принципових вимог. Так, робітник повинен бути відповідальним, уважним та організованим. Тому важливо мати гнучкий розум, бути лояльним до керівництва та комунікабельним. Більшість роботодавців бачать у молодих кандидатах мультизадачних працівників, здатних ефективно поратися з кількома дорученнями водночас. Це, певною мірою, зумовлено нестачею кадрів. У таких випадках на працівника періодично покладаються функції двох чи навіть трьох спеціалістів.


Поділіться з друзями:   

Останні новини