Разом – краще. Газета «Освіта України» № 14 від 8 квітня 2013 року

Приєднання Науково-дослідного інституту «Кримська астрофізична обсерваторія» до Київського національного університету імені Тараса Шевченка, попри побоювання частини колективу, дало поштовх до розвитку.


Люди зазвичай лякаються нового, остерігаються змін. Однак дуже часто саме зміни дають поштовх до подальшого розвитку. У листопаді Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про приєднання Науково-дослідного інституту «Кримська астрофізична обсерваторія» (НДІ КрАО) до Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Тоді частина колективу побоювалася пониження статусу закладу, заробітної плати і навіть… закриття обсерваторії взагалі! А тому вимагали перегляду розпорядження Кабміну. Минув час. Найгірші прогнози не ствердилися. Навпаки – установа отримала «друге дихання». Працівники обсерваторії майже повним складом зараховані до структурного підрозділу університету. І навіть отримали підвищення заробітної плати.

– Нині повністю виплачуємо максимальні надбавки за наукові ступені і звання, вислугу років. Робимо це, як в університеті: кандидати наук отримують 15 відсотків, доктори наук – двадцятивідсоткову надбавку. А професор отримує надбавку розміром 33 відсотки. Є надбавки за стаж. Ті, хто пропрацював п’ять років, отримують додатково десять відсотків, хто має десять років стажу – двадцять, понад двадцять років – тридцять відсотків. Цього у працівників раніше не було, – розповідає проректор з наукової роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка Сергій Вижва.

Директор Департаменту наукової діяльності та ліцензування Олександр Якименко наголошує, що побоювання колективу стосовно зменшення рівня і обсягів фундаментальних і прикладних досліджень є марними. Адже 27 березня Кабінет Міністрів України прийняв рішення про перерозподіл видатків державного бюджету, тому майже все заплановане на 2013 рік профінансують вчасно.

– Міністерство додатково виділило більш як два мільйони гривень, які університет спрямовував на відкриття двох нових наукових тем. Це дало змогу забезпечити роботою науковців, які займаються проблематикою зірок і галактик, – розповів Олександр Васильович.

Тема фінансів для НДІ КрАО взагалі була непростою. Сергій Вижва наголошує, що в інституті за рахунок фінансування наукових програм оплачувалася і робота науковців, і праця обслуговуючого персоналу. Отже, значна частина коштів, призначених для наукових досліджень, витрачалася лише на утримання і обслуговування установи.

– Із 379 працівників фактично тільки 92 є науковими співробітниками, – каже Сергій Андрійович. – Тож задля розвантаження наукових програм ми фінансуємо частину обслуговуючого персоналу як працівників університету за рахунок нашого спеціального фонду.

Співробітники НДІ КрАО можуть очікувати і на подальше збільшення зарплати. Проректор КНУ стверджує, що тарифна сітка університету є вищою, ніж була в обсерваторії, тому завдання на 2014 рік – «підтягнути» рівень оплати праці НДІ КрАО до університетського.

Фінансові питання, звісно, є важливими, але чи не «забули» після приєднання про фундаментальні дослідження?

– Об’єднання університетської й академічної науки призвело до утворення потужної спеціалізованої вченої ради по захисту кандидатських і докторських ди­сертацій, – розповідає Олександр Якименко. Це сталося завдяки співпраці наукових працівників обох закладів. За словами Сергія Вижви, в кримській обсерваторії працюють 15 докторів і 24 кандидати наук. А київський університет має власну астрономічну обсерваторію, де працює 6 докторів наук і 10 кандидатів, є кафедра астрономії і фізики космосу, аспірантура і докторантура. Враховуючи це, засідання атестаційної колегії прийняло рішення про відкриття при КНУ спеціалізованої вченої ради по захисту з двох спеціальностей: астрофізика і геліофізика. А базовою організацією визначено кримську обсерваторію. Нині працівники НДІ КрАО за підтримки МОН і КНУ готують потужну міжнародну наукову конференцію до століття з дня народження Андрія Сєверного – астрофізика світового рівня, одного із засновників Кримської астрофізичної обсерваторії. В програмі, крім наукової складової, передбачено прийом зарубіжних делегацій, видання вибраних праць Андрія Борисовича, а також заходи з популяризації.

– Ми спільно розробили і погоджуємо програму розвитку обсерваторії до 2020 року. Ініціюємо проект з програмою TEMPUS/TACIS по підготовці астрономів та астрофізиків для країн Східної Європи на базі КНУ і НДІ КрАО. Наше завдання – модернізація обладнання закладу, зокрема оснащення телескопів сучасними засобами реєстрації й комп’ютерною технікою, – каже Сергій Андрійович. Директор Департаменту наукової діяльності та ліцензування Олександр Якименко упевнений, що таких результатів Науково­дослідний інститут «Кримська астрофізична обсерваторія» і Київський національний університет імені Тараса Шевченка не змогли б досягнути поодинці, тільки після об’єднання ресурсів обох закладів. І це – перші кроки. Справжній прорив очікується в найближчі 5 років, після реалізації спільних програм і завершення стадії модернізації й переоснащення основних інструментів НДІ КрАО.

Максим КОРОДЕНКО, «Освіта України»


Поділіться з друзями:   

Останні новини