Думка експертів: Чи доцільно об’єднувати університети в регіонах?

В освітніх колах триває чергове обговорення ідеї щодо об’єднання університетів, яку на цьому тижні озвучила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.


У пропозиції Міністра освіти немає нічого нового, адже це питання вже неодноразово обговорювалось і раніше навіть були спроби об'єднання вишів, що завжди супроводжувалось жвавими обговореннями та акціями протесту.

В цьому матеріалі ми зібрали думки відомих представників освітньої галузі, для того щоб кожен міг із ними ознайомитись та сформувати власну думку стосовно доцільності чи недоцільності укрупнення вищих навчальних закладів у регіонах.


Президент НАПН України Василь Кремень вважає, що пропозиція Лілії Гриневич щодо поєднання вузів заслуговує уваги.

“У нас у невеликих обласних, а то й районних центрах на сусідніх вулицях по декілька університетів. Вузькопрофільних, з карликовими кафедрами, відсутньою наукою, викладачами-багатостаночниками і т д, що обумовлює низький рівень підготовки студентів. На їх основі слід створити потужні регіональні університети, надати їм статус національного”, - наголосив він у коментарі у соцмережі Facebook.

“Там будуть потужні кафедри, їх легше обладнати сучасними засобами навчання, зорієнтувати на підготовку потрібних в регіоні спеціалістів, започаткувати дослідницьку роботу заради розвитку регіону. При цьому не слід скорочувати число студентів в об'єднаному університеті, а навіть відкрити нові потрібні факультети”, - зазначив Василь Кремень.

На думку Василя Кременя, держава повинна керувати цим процесом, а не піддаватись тиску, що організовується керівниками університетів, які бояться втратити свої посади.


Також підтримує ідею об’єднання вишів екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

“Я не відношуся до тих, хто негативно оцінює заяву Міністра про укрупнення ВНЗ. Я – за! Але я проти того, щоб це робилось так, як це робили колишні міністри освіти Дмитро Табачник та Сергій Квіт - адміністративними методами”, - наголосив він на своїй сторінці у Facebook.

“Укрупнюватися чи зливатися потрібно або добровільно, або за принципом “виживає сильніший. Міносвіти має лише: а) відмовитися від розподілу держзамовлення за принципом "кожній тварі - по парі", чим стимулювати конкуренцію між ВНЗ за право його отримати на конкурсних (справжніх) засадах: б) заборонити УЦОЯО встановлювати поріг "склав/не склав" на рівні порогу вгадування.”, - зазначив Лікарчук.


Експерт групи “Освіта” Реанімаційного пакету реформ Володимир Бахрушин наголошує, що таке питання піднімалось вже давно і це взагалі нормальна європейська практика, коли університети поєднуються по регіональному принципу. Цьому питанню він присвятив декілька постів на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

“Чомусь ніхто не згадує, що через економічні та демографічні причини це питання на порядку денному вже понад 10 років. Також чомусь вже забули, що таку саму ініціативу нещодавно висувала Спілка ректорів ВНЗ України”, - прокоментував він.

“Це далеко не нова проблема для сучасного світу. Наприклад, у 2010 р. на базі трьох університетів був створений University of Wales Trinity Saint David. Серед колишніх університетів, що увійшли до його складу: заснований в 1893 р. University of Wales, заснований у 1848 р., Trinity University College та відносно молодий Swansea University. Процес об'єднання розпочався у 2011 та має закінчитися у 2017 р.”,- навів приклад об’єднання вузів у Великобританії Володимир Бахрушин.


Ідея добровільного об’єднання вишів була також озвучена Головою спілки ректорів України, ректором КНУ імені Тараса Шевченка, Леонідом Губерським на Загальних зборах Спілки ректорів 15 квітня 2016 р.

“Оcтанніми роками чітко відстежується тенденція щодо зменшення кількості абітурієнтів. Це процес природний. Можна на якийсь період загальмувати процес зменшення контингенту шляхом зниження прохідного бала, але в такий спосіб нівелюється якість вищої освіти. Якщо учень не зміг освоїти шкільну програму, то чи можна допускати, що він здатний освоїти програму бакалавра. На мій погляд нам необхідно серйозно подумати над об’єднанням вищих навчальних закладів, особливо в регіонах. І це буде не лише державницький, але й академічний підхід”, - наголосив він.

“Ініціативне об’єднання дасть нам можливість: провести цивілізоване злиття закладів; концентрувати державне замовлення і зберегти його за регіоном;  створити потужні кафедри, здатні здійснювати наукові дослідження;  підтримувати високий статус вищого навчального закладу; зберегти науковий і науково-педагогічний потенціал”- зупинився Губерський на перевагах добровільного об’єднання вишів.


Нагадаємо, 28 липня під час ефіру на одному з телеканалів Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич розповіла, що треба робити зі слабкими університетами.

"В нас немає іншого виходу, як іти на такі укрупнення та злиття вищих навчальних закладів. Я думаю, в майбутньому ми маємо створити міцні регіональні ВНЗ, щоб зміцнити слабкі, яких налічується велика кількість, як для нашої території та кількості населення. Коли вони об'єднають свої зусилля, то вони стануть сильнішими”, - наголосила вона.


Поділіться з друзями:   

Останні новини